Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi

1.AMAÇ

Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin gönüllü olarak yararlanabilecekleri, koruyucu ruh sağlığı hizmeti ve öğrencilerin kişisel gelişimini sağlamak amacıyla kurulan bu birim, öğrencilerin bireysel sorunlarının çözümünü, sosyal ilişkilerinin geliştirilmesini ve akademik performanslarının arttırılmasını hedeflemektedir.

2.BİRİMİN ÇALIŞMA ŞEKLİ
Birimin çalışma şekli iş akış şemasında gösterilmektedir.

Birimin Çalışma İlkeleri

‼        Yapılan tüm görüşmelerin etik kurallar dahilinde gizli tutulması

‼        Bireysel farklılıklara saygı duyulması

‼        Birime başvuran öğrencilerin gönüllü olması

Kimler Başvurabilir?

‼        Kendimi tanımak istiyorum

‼        Etkili iletişim kurmak istiyorum

‼        Sınav kaygısı yaşıyorum

‼        Stresimle başa çıkamıyorum

‼        Öfkemi kontrol edemiyorum

‼        Sevdiğim bir yakınımı kaybettim

‼        Kimse beni anlamıyor

‼        Kimseyle sıkıntımı paylaşamıyorum vb. diyen herkes başvurabilir.

3. BİRİMİN ÇALIŞMA ŞEKLİ

• Birime başvurmak isteyen öğrenci http://hemsirelik.trakya.edu.tr/pages/psikolojik-danismanlik-ve-rehberlik-birimi#.Wfw_mVu0OM8 adresinden görüşme talep edecektir.
  • Görüşme talep eden öğrenciye en geç 2 iş günü içerisinde geri dönülüp, randevusu kesinleştirilir.
  • Görüşmeye gelen öğrencinin kendini tanıtmasından sonra görüşmenin etik ilkeler dahilinde gizlilik ilkesine göre gerçekleşeceği açıklanıp güven ilişkisinin kurulması sağlanacaktır.
  • Öğrenci yaşadığı sorunu anlatırken, sorun aktif bir şekilde dinlenecek ve sorun tanımlanacaktır.
  • Daha önce psikiyatrik ya da tıbbi yardım alması veya psikiyatrik belirtilerin bulunması durumunda öğrenci konuyla ilgili bir uzmana yönlendirilecek ve öğrenci için randevu alma konusunda yardımcı olunacaktır.
  • Görüşmeden beklentiler öğrenilecek ve öğrencinin duygularını ifade etmesi sağlanacaktır.
  • Konuyla ilgili daha önce kullandığı baş etme yöntemleri konuşulacak ve alternatif yöntemleri bulması, uygulaması konusunda cesaretlendirilerek, çözüm üzerinde konuşulacaktır.
  • Duygu, düşüncelerin ifadesinin sağlanması ve ev ödevlerinin belirlenerek görüşme sonlandırılacaktır.
    • Genel durum değerlendirmesi için, 1-3 ay sonrasına randevu oluşturulacaktır.
Yapılan görüşme psikolojik danışmanlık ve rehberlik birimi kayıt çizelgesine kayıt edilecektir.

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimine Başvurulan Konular?
  • Sağlıkla İlgili Konular: Öğrencinin eğitsel performansını etkileyen sağlık durumları vb.
  • Akademik Konular: Başarısızlık, devamsızlık, motivasyon, çalışma alışkanlıkları vb.
  • Sosyal İletişim Uyum Problemleri: Yabancı uyruklu öğrenci olma, Dikey yatay geçiş öğrencileri vb.
  • Ekonomik Konular: Maddi durumdaki zorluklar, çevredeki yardım ya da burslarla ilgili bilgilendirmeler vb.
  • Ailevi Konular: Anne babayla sağlıklı bir iletişim kuramama, aile içi çatışmalar, rol dengesizlikleri, aileye karşı olumsuz tutumlar, güçlü olmayan aile bağları, anne, baba, kardeş vefatı  vb.
  • Davranış Sorunları: Kendini tanımada zorlanma, insanlara karşı yaşanan güven problemi, saldırgan, çekingen, pasif davranışlar, sigara madde kullanımı, öfke kontrolü vb.

4.BİRİM SORUMLUSU
Başkan
Dr. Öğr. Üyesi Nihan ALTAN SARIKAYA (Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı)

Bu içerik 21.02.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 1005 kez okundu.